KUYMAK
YAPILIŞI
Kuymağınızı lezzetli kılan dibini tutturmak olacaktır. Bizim oralarda dibine de kazika denir. Kazika yüzünden çıkar tüm kavgalar o yüzden kazikayı tutturmanın ilk şartı teflon türü tavalardan ziyade çelik türü tavalar seçmektir.
Trabzon kaşığı ile 3 kaşı tereyağını tavamıza koyup, pembeleşinceye kadar bekleyelim.
Pembeleştikten sonra içine 2 tahta kaşığı kadar mısır unu koyup kavrulana kadar karıştıralım.
Daha sonra mısır ununun üstünü kapatacak kadar sıcak su ilave koyalım ve karıştıralım.
İçine 3 kaşık çekme peynir koyup volkanik patlamalar oluncaya kadar karıştıralım.
Üzerinde volkanik patlamalar olunca karıştırmayı bırakıp, altının ateş ayarının kısıp, tereyağı üzerine çıkıncaya kadar bekleyin.
YENİLMESİNDE DİKKAT EDİLECEK PÜF NOKTALAR;
1. Tabağa servis edilemez
2. Sofranın ortasına konulur.
3. Başlangıçta kaşık çatal verilmez, el ile bandıra bandıra yenilir
4.dibine ulaşılınca ver herkesin eline tahta kaşığı
4. Burada el ile yenilmemesi muhimdir. Çünki başta dedikya kuymağı lezzetli kılan kazikasıdır (dibidir), baştan kaşık verirseniz baştan dibi tırtıklanır, üstüne rağbet azalır ve kavga başlar
0 yorum:
Yorum Gönder